דגשים לתזונה- מעי רגיז
גורמי המעי רגיז:
הגורמים המדויקים אינם ברורים עדיין. בין הגורמים המשוערים:
1. גורמים נוירולוגיים
2. הפרעות באיזון אוכלוסיות חיידקי המעי
תסמיני המעי רגיז:
כאבי בטן
גזים, נפיחות של הבטן
בחילות
שלשול המתחלף בעצירות, לסירוגין
כאבי גב
עייפות
טיפול תזונתי מומלץ:
יש לנסות להימנע ממזונות החשודים כבעייתיים ולבחון האם קיימת הקלה בסימפטומים. דוגמאות למזונות מסוג זה: מוצרי חלב, קטניות, חיטה, מיצי פרי, קפה, תה, קולה, אלכוהול וכו..
מומלץ להרבות בצריכת סיבים תזונתיים באמצעות אכילת ירקות ופירות, זרעי פשתן טחונים , שיבולת שועל ודגנים מלאים אחרים.
מומלץ להרבות בשתיה, עדיף מים ולא מיצים ממותקים או מוגזים.
תוספים תזונתיים מומלצים
– תוסף של סיבים תזונתיים המכיל .
– אצידופולוס וכו..
שמן מנטה – מחקרים מראים שצריכתו מסייעת בהפחתת ייצור הגזים והתכווצויות המעיים. שילוב של שמן מנטה + שמן קימל הביא לשיפור ניכר בסימפטומים של המעי הרגיז.
תה שומר . תה קמומיל .
המלצות נוספות- מומלץ לעסוק בפעילות גופנית מתונה באופן קבוע , הליכות ועוד
וטיפול באקופונקטורה\ דיקור סיני.
המלצות בתזונה לחיזוק הטחול -
גורמים תזונתיים ללחות וליחה שרצוי להמנע מהם:
מזון מקרר ומתוק מידי – סוכרים - מתוקים
גבינות חלב פרה, קמח לבן ומוצריו, בוטנים, קפאין , ומזון שמן ומטוגן.
מזון מעובד .
ארוחה כבדה עם סוגי מזון רבים מידי
ארוחות לילה.
ואלה המזונות המועילים במיוחד:
ירקות מבושלים - גזר, בטטה , דלעת , דלורית,קישואים , אפונה, שעועית ירוקה, תפוח אדמה, סלק.
דגנים המבושלים היטב אפשר גם כדייסה- אורז, שיבולת שועל (קוואקר) , כוסמת , קינואה, תירס.
תבלינים : ג'ינג'ר , קינמון , שומר , שום , ריחן, זעתר.
חלב אורז.
מזון מתוק בריא בכמויות קטנות כגון: תמרים , תאנים, דובדבנים , קוקוס , ליצ'י.
קומפוט פירות . (לאכול פירות מבושלים )
אצות., שקדים קלופים , גרעיני חמניה ,צנוברים.
שקדים לא קלווים קלופים, זרעי פשתן טחונים, שמן פשתן מכבישה קרה.
ירקות עליים ירוקים : חסה , רוקט, פטרוזיליה , עלי סלק, נבטים.
דגים, הודו .
מזון מלכות
תה שומר , תה קמומיל . משקה עשב חיטה , משקה אלוורה .
יש להקפיד על ארוחות בוקר וערב חמות כגון : מרק חם , שקשוקה , דייסה.
בעונת הסתיו והחורף מומלץ לצרוך מעט יותר את הטעם החמוץ . (מוצרים אשר עשירים בויטמין C ) כגון : לימון טרי, קיווי,חמוציות , פטרוזילה , מיץ תפוזים סחוט במידה מועטה., ברוקולי, גמבה. ( לנסות מבין הנ"ל )
ישנו תוסף תזונה – ויטמין C – שנקרא "אסטרולה" ללא החמיצות שאינו מכיל את החומצה האסקורבית ומאוד מיטיב עם קיבה שאינה יכולה להכיל חמיצות.
בעונת האביב – רצוי לעשות ניקוי כבד למשך עשרה ימים לאכול רק אורז בסמטי עם שעועית מש. (המש יחסית קלה מאוד לעיכול , יש להשרותה ללילה ולבשלה עם האורז . )
דוגמא לארוחות :
בבוקר – דייסת קוואקר על בסיס מים עם קינמון , קוקוס ושקדים , אפשר להמתיק עם סילאן.
בשעת עשר – סנדוויץ מלחם מלא \כוסמין , עם עלה חסה , ביצה קשה, טחינה או ממרח טופו.
בצהרים – מנת בשר\ עוף \דגים עם ירקות מבושלים או שילוב של אורז עם ירקות מבושלים.
אחה"צ – פירות מבושלים \ מעט מזון מלכות \שקדים
בערב – מרק חם – מרק כתום , מרק ירקות , שקשוקה , פשטידת ירקות מבושלים , קציצות קישואים \ קציצות בטטה\ בטטה אפויה בתנור עם שמן שומשום ושומשום.